Χοληστερινη: τροφιμα που βοηθουν στην μειωση της


Tρόφιμα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Προτιμήστε:

Δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα υψηλά σε διαλύτες, φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, βρώμη, φρυγανιές, κουάκερ, ρύζι, φρούτα και λαχανικά, όσπρια φρέσκα και κατεψυγμένα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων. Έχει υπολογιστεί ότι 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως, μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%.

Η πρωτεΐνη της σόγιας που υπάρχει σε όλα τα παράγωγα σόγιας, μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση 25 έως 50 γραμμαρίων πρωτεΐνης της σόγιας καθημερινά, μπορεί να μειώνει την κακή χοληστερόλη από 4 έως 8%. Επισημαίνεται ότι η σόγια περιέχει, εκτός από την πρωτεΐνη, φυτοοιστρογόνα που ενεργούν θετικά στις στεφανιαίες αρτηρίες βοηθώντας έτσι την καρδία. Επίσης συνιστώμενες πρωτεινικές τροφές ειναι τα άσπρα ψάρια χωρίς την πέτσα, ρέγγα, σαρδέλες, τόνος, σολωμός, σκουμπρί, κολιός και απο κρέας: το μοσχάρι, κουνέλι, κυνήγι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς την πέτσα, ασπράδι αυγού.

Φυτικά έλαια (κραμβέλαιο, σησαμέλαιο, βρώσιμο λινέλαιο) ή προϊόντα αυτών (φυτικές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά) επειδή είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, μπορούν να μειώνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη, όταν καταναλώνονται με μέτρο λόγω του πλούσιου θερμιδικού περιεχόμενου. Συνιστώνται επίσης κομπόστες, φρουϊ ζελέ, λουκούμια, μαντολάτο, φρουτοσαλάτα, κάστανα.

Καταναλώστε πιο υγιεινά λίπη / έλαια όπως π.χ. το ελαιόλαδο με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα (κυρίως ελαϊκό οξύ) αλλά,  καταναλώστε τα φειδωλά διότι περιέχουν πολλές θερμίδες ( 1 γρ λίπος έχει 9 θερμίδες ).

6 εάν ακόμα πασχίζετε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης και/ ή έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό σε παθήσεις της καρδιάς, πρέπει να σκεφτείτε τροφές εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες, όπως μαργαρίνες, άπαχο γάλα και άπαχο γιαούρτι. Οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη. Στο έντερο όταν βρίσκονται σε ψηλές συγκεντρώσεις ανταγωνίζονται τη χοληστερόλη και εμποδίζουν την απορρόφηση της. Η καθημερινή κατανάλωση 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, κατά 10%-15%. Αυτή είναι σύσταση του NCEP (Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Χοληστερόλη στις ΗΠΑ) και του ΑΗΑ (Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας)

7. Απο ποτά και ροφήματα τσαϊ, καφέ, χυμό φρούτων, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

8. Απο σάλτσες και μυρωδικά: μουστάρδα, πιπέρι, καρυκεύματα, μπαλσάμικο

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που είναι υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε στην διατροφή σας έτσι ώστε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Σαχαρωμένα δημητριακά, κρουασάν, τσουρέκι

-Βούτυρο, λίπη ψητών, μαργαρίνη, υδρογωνομένα λίπη (τηγάνι)

-Πλήρες ή συμπικνωμένο γάλα, κρέμα γάλακτος, ολόπαχα τυριά και γιαούρτι

-Παχιά κρέατα, λουκάνικα, σαλάμια, πάπια, χήνα, κρεατόπιτα, ψάρια τηγανισμένα, αυγοτάραχο

-Λαχανικά και όσπρια ή ρύζι σε ακατάλληλο λάδι ή λίπος

Παγωτά, τούρτες, σοκολάτα, γλυκά, καραμέλες βουτύρου, ινδική καρύδα, αλατισμένοι ξηροί καρποί, τσιπς, φαστ φούντ.

-Σοκολάτα ρόφημα, αναψυκτικά με βύνη, κρεμώδης σούπες, σάλτσες, μαγιονέζα.

Η προσπάθεια για μείωση της χοληστερόλης αίματος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια της και έχει τα παρακάτω χαρακτηρίστηκα:

1. Είναι μακροχρόνια
2. Περιλαμβάνει περιορισμό της κατανάλωσης λιπαρών ζωικής προέλευσης
3. Περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση
4. Στηρίζεται από επιλογή τροφίμων και φαγητών που μειώνουν την κακή χοληστερόλη αίματος
5. Βασίζεται στην παρακολούθηση από το γιατρό που θα αποφασίσει πότε είναι αναγκαίο να χορηγηθούν φάρμακα όπως οι στατίνες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρέσει σε %d bloggers: